Dans son numéro du 6 Août 2021, le magazine Science évoque un travail du DPM sur le rôle de l'eau dans l'oxydation de l'acétaldéhyde aux températures interstellaires

Comment la présence d'eau diminue-t-elle la réactivité chimique de l'acétaldéhyde en présence du radical OH à très basse température?
Taux de réaction

L'article
"The impact of water vapor on the OH reactivity toward CH3CHO at ultra-low temperatures (21.7-135.0 K): Experiments and theory."

par

Neeman, E., González, D., Blázquez, S., Ballesteros, B., Canosa, A., Antiñolo, M., Vereecken, L., Albaladejo et J., Jiménez, E.

récemment publié dans:
J. Chem. Phys. 155, 34306 (2021).

et auquel a collaboré un membre du DPM (A. Canosa), a fait l'objet d'une annonce dans le numéro du 6 Août 2021 du journal Science dans la rubrique "Editor's choice".
Sous le titre "Chemical Physics How water affects aldehyde oxidation" l'éditeur Jake Yeston écrit:

"Although water is a copiously studied solvent, its role in mediating gas phase reactions remains uncertain and hard to determine precisely. Neeman et al. reexamined a previous report that water complexation accelerates the gas phase reaction of acetaldehyde with hydroxyl radicals at 60 Kelvin. Their experiments show that water instead appears to slow the reaction down, and they suggest that the earlier work may have been skewed by aldehyde dimerization at high concentration. Accompanying theory predicts that, despite lowering the energy barrier for hydrogen abstraction from CH3CHO(H2O), water complexation diminishes the dipolar attraction of the reactants."